Estora feta de samaretas velles de nou!


Així va començar tot, volia fer una estora amb samarretes velles però no sabia cosir a màquina i això em frustava força i voilà, fustració superaaadaaaa i estora feta de samaretes velles nova!!

Per fer aquesta nova estora he fet servir els mateixos primers pasos que en la meva primera estora. La gran diferència és que ara si que m´he atrevit a cosir-la amb màquina plana, amb un punt de zig-zag. Finalment hem acabat el contorn de l’estora amb un ribet negre que junt amb el revés de feltre de llana, li dona una bona consistència.

Estora trenada de samarretes
Estora trenada de samaretes velles

Material necessari i eines:

  • Samarretes velles
  • Tisores i/o cúter circular de tela
  • Fil i agulla
  • Màquina de cosir plana
  • Pegament de tela
  • Planxa
  • Roba per fer base de la estora (en el meu cas he fet servir un feltre de llana) que no rellisqui.
  • Ribet
  • Pell vegana ( per fer la etiqueta)

Temps d’execució:

20h

Dificultat:

Mitjana-Alta

Preu aproximat:

15 €

Pasos a seguir:

  1. Tallem les samarretes:

Tallem la part de les mànigues de cada samarreta i les descartem. Ens quedem amb la part de sota de la samarreta que forma com un tub. Tallem aquesta part a tires de 3-4 cm depenent del gruix que volguem per la nostra trena. Per aconseguir una tira llarga podem fer servir la metodologia de la imatge. A continuació estirarem la tira de tela perquè ens agafi la forma i les anirem guardant fent una bola. En el meu cas he fet servir 17 camisetes i m’ha sortit una estora de 95cm aproximadament.

  1. Comença la nostra primera trena

Unim tres tires, ja sigui cosint-les a màquina o amb un nus. I amb la ajuda d’ una pinza i enginy busquem algun lloc on poder posar i estirar la tires per fer la trena. Aquest cop he fet servir una brida a la pinza per poder treballar des d’un mànec de la porta (imaginació i comoditat per poder fer una trena mooolt llarga).

  1. Canvi de tira

Quan anem acabant les tires les unim amb una de nova. Aquesta unió pot ser feta també amb màquina de cosir o simplement fent un forat a les dues tires ( la que s’acaba i la que comença) i passem una per dintre de l’altre perquè ens quedin ben agafades.

  1. Cosir a màquina plana

Un cop tenim tota la trena feta comencen a cosir per la part del centre de l’estora, amb una puntada zig-zag lo suficientment ampla perquè agafi les dues trenes que volem unir, fent forma d’espiral. La longitut de la puntada serà al teu gust. Un altre cosa a tenir en compte per cosir les trenes de la nostra estora és ajustar la pressió del prensatela al gruix del nostre teixit.

  1. No estirar la tela

L’estora està feta de samarretes principalment de cotó i viscosa, per tant si estirem el teixit mentrés cosim es desformarà. És per això que és molt important està pendent i anar revisant com està quedant. Ens podem ajudar de la plantxa per anar condicionant la nostra estora.

  1. Enganxar part de sota de l’estora

Per al revés de la nostra estora he escollit una tela gruixuda de feltre de llana que li donarà bastant cos a l’estora. A l’hora d’escollir una tela serà important que aquesta ajudi a que la nostra estora no rellisqui. Marcarem i tallarem la tela amb la forma rodona de l’estora. Finalment enganxarem el revés amb pegament d’esprai per tela.

  1. Cosir ribet

L’acabat de l’estora el farem amb un ribet. Reconec que he suat bastant per posar aquest ribet (3 cm d’amplada), ja que era massa estret pel gruix que tenia l’estora. Per tant et recomano mínim escollir una amplada de 4 cm pel ribet. Per cosir el ribet existeixen presateles especials però l’he hagut de cosir sense perquè amb el gruix de la tela i l’amplada del meu ribet ha sigut impossible. A continuació et deixo un parell de vídeos de com fer un ribet i com cosir-lo.

i Voilà!!

ja tens feta la teva estora de samarretes velles. Per acabar hi he afegit una etiqueta de pell vegana i un trau (“ojal”) de 14 mm.

Entre ziga-zaga i ziga-zaga he tingut temps de fer algunes cerces sobre les samarretes de cotó, gran protagonista d’aquesta estora. No sé si a tu et passa, però jo acumulo samarretes a doquier, tant de cotó com de poliester i moltes d’elles son les típiques que regalan en un torneig, en una fira, en jo que sé on…Quin munt de samarretes que tinc!!! I és que es compren i venen unes 200 bilions de samarretes globalment al any. Moltes son de cotó i els seu cicle de vida te punts no tan coneguts per els consumidor. A continuació et deixo un video sobre el cicle de vida de la samarreta molt interessant.

Finalment et deixo un quants consells, que també es poden veure al video per reduir l’impacte ambiental de les samarretes que comprem.

  • Comprar en botigues de segona mà.
  • Comprar cotó orgànic (com per exemple el certificat GOTS ).
  • Rentar menys i asecar la roba al aire sense ús de secadora.
  • Al final de la seva vida donar-la, reciclar-la i reusar-la.

La moda ràpida no és gratis, algú en alguna part, l’està pagant.
Lucy Siegle