Fa temps que guardàvem les xapes de cervesa amb l’esperança que algun dia en faríem alguna cosa i finalment ens hem atrevit a construir aquesta taula de centre seguint les instruccions d’aquest video sobre una taula de xapes de cervesa.
Els materials que hem utilitzat els hem adaptat a la mida d’un palet antic que teníem per casa i ens va semblar una bona base de partida per la taula.
Les mides i els materials dependran de si escollim fer una taula al nostre gust per l’ocasió o aprofitem restes de materials que tenim a casa d’altres bricolatges que hagem fet.

Material necessari:
- Palet de fusta reciclat 700x700mm
- Tauler enllistonat monocapa avet Brico 736x135x18mm ( 4 unitats)
- Cargol tirafons ( 50 unitats)
- Roda de goma de 100mm de diàmetre ( 2 sense fre i 2 amb fre)
- Xapes de cervesa reutilitzades (576 unitats)
- Pintura Laser Iroko Mate
- Resina Epoxi (A+B)
Eines necessàries:
- Serra caladora.
- Trepant cargolador
- Polidora
- Brotxa
- Paletí
- Espàtula
- Espàtula dentada
- Espàtula o llana de goma
Temps d’execució:
20h
Dificultat:
Mitjana
Preu aproximat:
100€
Pasos a seguir:
- Crear el contenidor:
Hem folrat perimetralment el palet amb tauler enllistonat de pi. A part de donar un millor aspecte a la taula, necessitem crear un perímetre realçat que farà d’encofrat pel posterior acabat superficial.
Les mides dels taulers dependran de la mida de la base, del gruix del tauler de pi i del acabat de les trobades verticals dels vèrtex.
A l’apartat material hem definit les mides per construir les trobades realitzant un acoblament dentat simple amb tauler de 18mm de gruix per una base de 700×700 interior.
- Regularitzar la superfície:
Hem regularitzat la superfície del palet collant amb cargols tirafons el tauler de MDF de 5mm. Si el vostre palet o base inicial és uniforme podeu estalviar-vos aquest pas.
- Pintura:
Hem pintat el tauler enllistonat de pi amb pintura Lasur Iroko Mate. Hem utilitzat aquesta pintura aprofitant que en teníem a casa i a part de protegir la fusta de possibles afectacions per corcs, ens ha agradat el color.
L’hem pintat abans d’iniciar l’acabat superficial de la taula per comoditat i per tenyir la cara interior del encofrat.
- Col·locar rodes:
Hem col·locat unes rodes de 100mm d’alçada per que d’aquesta manera el robot escombra, en cas que en tingueu, podrà passar per sota sense problemes. N’hem col·locat dues amb fre i dues sense.
Les col·loquem en aquest moment per comoditat. Creiem que després la taula pesarà més i costarà més manipular-la, alhora ens ajudaran a manipular-la durant el procés d’acabat superficial.
- Encolar xapes:
Encolem les xapes amb ciment cola. Nosaltres hem fet el disseny d’una sanefa i abans de començar a encolar l’hem replantejat i presentat a sobre de la superfície de MDF, d’aquesta manera ens assegurem que no tindrem problemes d’espai.
Quant més regular sigui la capa de ciment cola, millor planimetria obtindrem amb les xapes i millor ens quedarà el proper pas.
Per estendre el ciment cola hem utilitzat un paletí una espàtula i hem allisat amb una espàtula o llana dentada.
- Rejuntar:
Quan s’hagi assecat el ciment cola rejuntarem els espais entre xapes amb abeurada per crear una superfície sense espais buits entre xapes.
Hem utilitzat una abeurada de color antracita per que és la teníem a casa i ens ha semblat adient. Per fer la mescla seguirem les proporcions que ens indica el fabricant. Per estendre hem utilitzat una espàtula de goma intentant deixar el mínim de pasta a sobre de les xapes.
Quan s’hagi començat a endurir la pasta començarem el procés de neteja utilitzant una esponja humida per retirar l’abeurada sobrant. Segurament haurem d’escórrer l’esponja i canviar l’aigua varies vegades. Paciència.
Finalment, quan ja es veuen les xapes amb bastanta claredat, retirarem el polsim fregant amb un drap sec.
- Acabat amb resina:
L’acabat superficial l’hem fet amb Resina Epoxi bicomponent (A+B). Hem fet recerca dels tipus de resines que hi ha al mercat i hem triat una resina per manualitats i reparacions que permet aplicació fins a 1cm de gruix. Nosaltres vàrem preveure un gruix de 5mm i amb aquest número hem fet el càlcul per comprar el material. Quan menys gruix més econòmic ens resultarà.
Per fer la barreja del bicomponent (A+B) hem seguit estrictament les indicacions del fabricant, tant a nivell de quantitats, processament, precaucions i mesures de seguretat. Hem abocat la resina a la superfície i l’hem anat estenent amb una espàtula dentada fins a aconseguir el nivell perimetral.
i Voilà!!
ja tenim una taula personalitzada al nostre gust i reaprofitant materials!!!

Qui va inventar la cervesa era un home savi